Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

Κατεψυγμένα Μωρά!

Είναι καιρός που με απασχολεί το θέμα, και όχι χωρίς λόγο βέβαια.
Ωραία λοιπόν... H εξωσωματική γονιμοποίηση βοηθάει πολλά ζευγάρια να αποκτήσουν το παιδάκι που τόσο λαχταρούν, άσχετα με τα άπειρα προβλήματα που ενδεχομένως παρουσιαστούν.
Και μεγαλώνει το παιδάκι με μοναδική φροντίδα και αγάπη.
Τα άλλα παιδάκια όμως; Τα αδελφάκια του...
Εκείνα που... μπήκαν στον καταψύκτη. Για...καβάνζα... !!!
Σε περίπτωση που θελήσει το ζευγάρι να κάνει και άλλα παιδάκια...;
Και που όμως... για κάποιο λόγω δεν γίνεται, η... δεν το αποφασίζει.
Που είναι το πρόβλημα; θα πει ίσως κάποιος, πάει το ζευγάρι...και παίρνει τα παγωμένα έμβρυα. Μια κουβέντα είναι αυτή!!
Τα παίρνει λοιπόν! και τι τα κάνει; τα πετάει στα σκουπίδια;Λέει στο κέντρο που φυλάσσονται δεν τα... χρειαζόμαστε καταστρέψετε τα;
Πέρα από το συναισθηματικό όμως, το πρόβλημα μου είναι άλλο.Εκείνοι θα το κάνουνε; Θα τα καταστρέψουν; Η... θα το υποσχεθούν, και στην πρώτη ευκαιρία θα τα τοποθετήσουν έναντι αδράς αμοιβής φυσικά σε μια ξένη μήτρα; Τη λαχτάρα αυτόν των ανθρώπων εκμεταλλεύονται.
Παράδειγμα, όταν γίνεται η διαδικασία τις ωορρηξίας διαλέγουν τα ποιο καλά και υγιή για να γίνει η γονιμοποίηση, τον αριθμό κανένας δεν τον ξέρει.
Λένε, πχ... έχουμε οκτώ, εσύ χρειάζεσαι ένα δυο (δεν θυμάμαι πόσα ακριβώς) ξέρεις... υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν καθόλου ωάρια, μπορείς να κάνεις μια καλή πράξη και να δωρίσεις μερικά. -Σου λέει ο…καλός αυτός άνθρωπος, που σε βοήθησε να μείνεις έγκυος )
Εσύ... μέσα στη λαχτάρα σου... την αγωνία...
Και συναισθηματικά ένα ράκος από όλη αυτή την ταλαιπωρία που έχει υποστεί το σώμα και η ψυχή σου, σκέφτεσαι... Ας βοηθήσω και μια άλλη γυναίκα να γίνει μάνα, και...βλακωδώς λες ναι!!!
Σου δίνουν και ένα χαρτί να υπογράψεις, -και είναι μια χαρά τυπικότατοι νομικά.-
(Προσωπικά, τίποτα δεν θα με πείσει, ότι οι ίδιοι τα χαρίζουν, για να κάνουν την καλή τους πράξη.) Να το το αρχικό εμπόριο.
Δεν ξέρω βέβαια... αν αυτό το ωάριο που θα γονιμοποιηθεί από ένα άλλο σπέρμα, και γεννηθεί ένα άλλο παιδί, έχει κάποια σχέση, η συγγένεια με το παιδί της μάνας που χάρισε τα ωάρια. Γιατί αν υποψιαστώ ότι έχει...
Φυσικά δεν τους βάζουμε όλους τους γιατρούς στο ίδιο τσουβάλι!Πόσοι όμως είναι εκτός... τσουβαλιού; Και που είναι; που τους βρίσκει κανείς;
Ο δικός μου φόβος είναι για... τους εντός τσουβαλιού, και από ότι φαίνεται αποτελούν την πλειοψηφία. Εδώ προκύπτει το πρόβλημα.
Μεγαλώνουν τα δυο παιδιά, ξένα μεταξύ τους,σε άλλη γειτονιά, σε άλλη πόλη, ενδεχομένως και σε άλλη χώρα.Τα φέρνει όμως η μοίρα και συναντιόνται.
Ένα είναι σίγουρο!Μεταξύ τους υπάρχει έλξη.
Ακαθόριστη. άλλα υπάρχει.
Και τότε; Τι γίνεται τότε; Ερωτεύονται; παντρεύονται και κάνουν παιδιά;
και...τι παιδιά κάνουν; Με τρομάζει όλο αυτό!!!
Μερικές φορές με φοβίζει όλη αυτή η πρόοδος της ιατρικής.
Υπερβολές;

14 σχόλια:

panagiota είπε...

Καλό μήνα καλή μου Μερένια
Το όλο θέμα που γράφεις έχει πολλά ερωτηματικά και σηκώνει μεγάλη συζήτηση.Δεν γνωρίζω πολλά επ'αυτού αλλά κατά μεγάλο ποσοστό νομίζω πως πουλάνε τα γονιμοποιήμένα ωάρια οι γιατροί.Προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να δωρίζονται σε γυναίκες που για χι-ψι λόγους τα ωάρια τους δεν μπορούν να γονιμοποιηθούν(οι ωοθήκες μας έχουν ωάρια από γεννησιού μας μέχρι που να πεθάνουμε 100 χρόνων)
Κάποτε οι γυναίκες γεννούσαν σαν τα κουνέλια μεχρι και τα 45-50!Δυστυχώς τώρα με όλη αυτήν την μετάλλαξη του περιβάλλοντος και του ανθρώπινου οργανισμού θα καταντήσουν άκληρες.
Λυπηρό το συμβάν,όπως και πολλά άλλα που σχετίζονται με τις ανθρώπινες ζωές,αλλά εμείς οι ίδιοι διαλέξαμε αυτήν την μοίρα...
Σε φιλώ και καλό σ/κ σου εύχομαι.

Darling είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Marina είπε...

Φρικάρεις για τη πιθανότητα δέσμευσης δύο διδύμων που δεν ξέρουν τις ρίζες τους ε? Λοιπόν αυτό έχει ήδη γίνει..στο εξωτερικό, στο τσάκ τους προλαβαν απο το να παντρευτούν.
Ο Jason ένα παιδί στην μπλογκόσφαιρα έχει γράψει γι αυτό
"Thursday, January 17, 2008
Ο γάμος των διδύμων¨" δεν μπορώ να σου κάνω το λινκ, μόνο τη διεύθυνσή του θα σου δώσω, να ανατρέξεις στο αρχείο του του Ιανουαρίου να βρείς το αντίστοιχο άρθρο http ://jkpant.blogspot.com

Τώρα ξεκινάει η διαδικασία ταυτοποίησης των σπερματων στο εξωτερικό για να αποφεύγονται γεγονότα όπως το παραπάνω. Φαντάσου πρίν 20 περίπου χρόνια έναν δότη..να δίνει σπέρμα σε εργαστήρια εξωσωματικής. Η ταυτότητα του δότη δεν καταγράφεται. Απο τον δότη μπορεί να γεννηθούν 20 παιδιά (παράδειγμα είναι)όλα αδέλφια μεταξύ τους..ελεύθερα να παντρευτούν και να γεννήσουν..παιδιά με γενετικά προβλήματα..

Εγκ΄λήματα σε βάρος γυναικών που θέλουν να γίνουν μητέρες ή γίναν μητέρες με εξωσωματικές είναι άπειρα. Οχι μόνο αυτά που αναφέρεις, άλλα, πιο δύσκολα που δεν τα διαννοείσαι κάν.
Ολες όμως οι γυναίκες που πάνε στα εξωσωματικά εργαστήρια ΠΡΕΠΕΙ να ξέρουν ότι όταν τους λένε ότι δεν γονιμοποιήθηκαν όλα τα ωάρια ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΜΑ και κάποια να κρατούνται για να δοθούν αργότερα σε άλλα ζευγάρια με διάφορα προβλήματα σύλληψης αλλά και με πολύ βαριά βαλάντια.
Επίσης συχνά μπλέκουνε τα σπέρματα. Και άντε πιάστους. Μιά φίλη μου έκανε 2 παιδιά, το πρώτο τους έμοιαζε το άλλο καθόλου. Το συμπέρασμα δικό σου.

Εχω μία φίλη βιολόγο, εκείνη μου άνοιξε τα μάτια με αυτά που γίνονται.
Συχνά μετά την ωομεταφορά, οι γιατροί συνεχίζουν τις ορμόνες για ν'ανέβει η χοριακή ώστε να πιστεύει η "μητέρα" ότι το έμβρυο ζεί. Μόλις όμως κοπούν οι ορμόνες 2 πράγματα συμβαίνουν. Αν έχει πιάσει η ωομεταφορά και ο οργανισμός δέχεται το έμβρυο..ανεβαίνει μόνη της η χοριακή, που έτσι κι αλλιώς θα ανέβαινε και χωρίς ορμόνες. Η ενώ δεν έχει πιάσει η ωομεταφορά, οι ορμόνες καθυστερούν την απόρριψη. Μόλις σταματήσουν, έρχονται τα αίματα. Μαζί τους όμως έρχονται και φοβεροί πόνοι και μετά..τις τρέχουνε τις δύστυχες στα νοσοκομεία, αν τις προλάβουν.
Αστα, σκατά!

Marina είπε...

Η Ψιλικατζού ήταν μία κοπέλλα στη μπλογκόσφαιρα που έγραφε διάφορα για τη ζωή της, τώρα το έχει κλείσει το μπλόγκ. Πρίν το κλείσει όμως έγραψε ένα βιβλίο που πωλείται στο εμπόριο ¨"Η Ψιλικατζού" ο τίτλος του. Παρόλλο που δεν συμφωνώ με τις απόψεις της περί ζωής και που είχαμε αρκετές φορές κονταροχτυπηθεί στη μπλογκόσφαιρα, στο θέμα προσπάθειας τρόμαξα γιατί είδα και τα χειρότερα. Εχει γράψει στο βιβλίο της για το τι τράβηξε με τις εξωσωματικές και που τελικά παιδί δεν έκανε.

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά σηκώνει μ μεγάλη συζήτηση το θέμα Παναγιώτα μου, τεράστια θα έλεγα, γιατί τεράστια είναι και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτό.

Όταν η κόρη μου έκανε εξωσωματική, δημιουργηθήκανε πολλά ωάρια, της προτείνε ο γιατρός της να δωρίσει μερικά σε άλλες γυναίκες που είχαν πρόβλημα, εκείνη μέσα στην παραζάλη από τη χαρά της επιτυχίας της θεραπείας της, και την εγκυμοσύνη της, και επηρεασμένη από την ταλαιπωρία που πέρασε, δεν πήρε χρόνο να σκεφτεί, και είπε αυθόρμητα ναι ( μετά μου είπε, ρε μαμά γιατί να μην κάνω ένα καλό αφού μπορώ; Εγώ σε λίγο θα έχω το παιδάκι μου, γιατί να μη δώσω τη χαρά αυτή και σε μια άλλη γυναίκα;) εκείνος, δεν έχασε χρόνο βέβαια… αμέσως της έφερε να υπογράψει ένα χαρτί, για να είναι ο ίδιος κατοχυρωμένος, σε περίπτωση που άλλαζε γνώμη.

Και εγώ αναρωτιέμαι Παναγιώτα μου, (στην ίδια δεν θέλω να το πολυσυζηταω, γιατί μετά από αυτά που πέρασε, καταλαβαίνεις…) πόσα εγγόνια έχω; Που είναι σκορπισμένα; Και αν ο εγγονός μου μεγαλώσει, και μας φέρει την καλή του να τη γνωρίσουμε ( αν ζω βέβαια να το δω αυτό) εμείς θα αναρωτιόμαστε μήπως αυτό το κοριτσάκι είναι ένα από εκείνα τα ωάρια…;

Καταλαβαίνεις πόσο τρομακτικό είναι;


Σε φιλώ με αγάπη

Ανώνυμος είπε...

Φρικάρω Μαρίνα μου, φρικάρω.

Το διάβασα το άρθρο που με έστειλες είναι τρομερό, τι να απέγιναν άραγε αυτά τα παιδιά;

Φοβερά όλα αυτά που λες, και όλα αυτά γιατί γίνονται;
Για το χρήμα φυσικά!!!
Ανάθεμα τους! θα τα πάρουν μαζί τους οι εγκληματίες;
Γιατι..ανθρωπινα όντα με συναισθήματα δεν λογίζονται αυτοί.

Εξηγώ παραπάνω στη Παναγιώτα έναν από τους βασικούς μου φόβους, δεν πάει παραπέρα το μυαλό μου, εσύ που ξέρεις πες μου, τι άλλες συνέπειες εννοείς ότι έχει όλο αυτό;

Κάποια στιγμή πήραν την κόρη μου από το κέντρο που έγινε όλο αυτό, και τη ρωτήσανε τη να κάνουν με τα γονιμοποιημένα ωάρια, εάν ήθελε τα κρατήσουν και άλλο στην κατάψυξη έπρεπε να πάει να πληρώσει, αλλιώς θα καταστρεφόντουσαν. (Υστέρα από αυτό που της συνέβη δεν γίνεται φυσικά να κάνει άλλη γέννα) τους είπε λοιπόν να τα καταστρέψουνε, όταν μου το ανέφερε της είπα… Είσαι σίγουρη παιδί μου ότι θα το κάνουν; Μη μου βάζεις τέτοιες ιδέες ρε μαμά και συ τώρα!
Ήταν η απάντηση της, τρομοκρατήθηκε!
Και εγώ, που τίποτα δεν θέλω να την ταράζει, δεν ξαναέκανα κουβέντα!
Μέσα μου όμως λεπτό δεν σταμάτησε να με βασανίζει η σκέψη.


Τι να πω… και ο θεός βοηθός;

panagiota είπε...

Η κόρη σου Μερένια πολύ καλώς σκέφτηκε να προσφέρει την μητρότητα σε μια άλλη άτεκνη γυναίκα.
Απλά τα άτομα που περνάνε όλη αυτήν επώδυνη διαδικασία και νοιώθουν την χαρά να γίνουν δότριες πρέπει να βάζουν τους δικούς τους "όρους" στα χαρτιά που τους φέρνει ο κάθε γιατρός(που τα οικονομάει εις βάρος τους) να υπογράψουν ή να παρίστανται στην καταστροφή των ωαρίων.
Λογικό είναι να έχεις τους φόβους σου...κι εγώ θα τους είχα.
Ολο αυτό με τις εξωσωματικές πρέπει κάποια στιγμή να"προστατευθεί"δια νόμου.Ολες αυτές οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να ξέρουν τι απέγιναν τα αγέννητα παιδιά τους...

Marina είπε...

Το δίλημμα είναι δίκοπο μαχαίρι. Απο τη μιά δεν θέλει καμμία μάνα (είτε αυτή που έγινε είτε αυτή που προσπάθησε) να πεί το ναί για την καταστροφή γονιμοποιημένων ωαρίων, είναι δολοφονία γιατί οι υπάρξεις αυτές είναι παιδιά, 'ασχετο αν είναι σε μορφή κυττάρου. Νομοθε΄σία για τη περιπτωση αυτή υπάρχει στο εξωτερικό εδώ δεν το ξέρω ακόμη.
Απο την άλλη ακόμη και ναι για τη καταστροφή τους να πείς, θα πετάξει ο γιατρός τέτοιο ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΟ στα σκουπίδια? Στην Ελλάδα ζούμε.
Οι άτεκνες γυναίκες πληθαίνουν. Ωάρια από δότες μπαίνουν πλέον σε πολλές μήτρες. Στην Ελλάδα ζούμε. Ο τωρινός εγγονός σου, αύριο μπορεί να συναντήσει το κορίτσι των ονείρων του σε μία άλλη πόλη. Η στην Αθήνα. Να κάνουν σχέση, έρωτα, γάμο παιδιά..Μπορεί όμως ο εγγονός και η καλή του να είναι αδέλφια μεταξύ τους (ποιός θα μπορούσε να το ξέρει..ούτε χαρτιά υπάρχουν, ούτε αρχεία γιατρών που έδωσε σε ποιά γυναίκα τίνος ωάριο). Εχεις ακούσει για μία ασθένεια που λέγεται Αιμοφιλία? Την είχαν παλιά οι τσάροι της Ρωσίας. ..Οταν παντρεύονταν στενοί συγγενείς μεταξύ τους..πόσο μάλλον και πρώτου βαθμού..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Ξέρεις η μία κόρη μου δεν έχει κάνει παιδί και δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει εξωσωματική γιατί το πρόβλημα της είναι το ίδιο το αιματολογικό της σύστημα.Βέβαια τώρα βολεύονται και οι δύο γιατί χωρίς παιδιά είναι ανεξάρτητοι και βλέποντας πόσο κουράζεται η άλλη κόρη μου με 2 παιδιά λένε οτι δεν έχουν πρόβλημα.Κιεγώ προβληματίζομαι με την εξωσωματική μα έχω δίπλα μου στον ίδιο όροφο μία φίλη που έκανε δίδυμα έτσι και χαίρομαι τη χαρά που τους έδωσε η επιστήμη.Αφαίρεσα μήτρα στα 27 μου χρόνια, αν είχα ακόμα μήτρα σε διαβεβαιώ οτι θα κυοφορούσα χωρίς δισταγμό το παιδί της κόρης μου, όμως έτσι ήταν το θέλημα του Θεού!

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη που "μπήκα" εδώ μέσα, την καλησπέρα μου.
Ένα τόσο σοβαρό θέμα, ... εγώ νόμιζα ότι είναι για το καλό των γυναικών εκείνων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ... έχω μια ξαδέλφη που έκανε δίδυμα με εξωσωματική και είναι πολύ ευτυχισμένη έκτοτε ...
Με ψυχοπλάκωσες , ... έτσι που τα έγραψες ... και με προβλημάτισες ...
Δεν ξέρω τι να πω, συγνώμη και πάλι ... την καλησπέρα μου!

Ανώνυμος είπε...

Ο από πάνω εγώ είμαι δεν ξέρω γιατί βγήκε ανώνυμος ...

http://despoinasdecoupage.blogspot.com είπε...

Παναγιώτα η κόρη μου δεν το σκέφτηκε μόνο το έκανε πράξη δυστυχώς, λέω δυστυχώς γιατί τα πράγματα δεν είναι έτσι που σωστά λες ότι έπρεπε να είναι.



Μαρίνα αυτός είναι ο πανικός μου, μήπως αύριο, η καλή του εγγονου μου είναι η «κατεψυγμένη» του αδερφή!

Τρέμω στη σκέψη…


Αχτίδα μου, και εγώ θα κυοφορούσα το παιδί της κόρης μου, εάν και εφόσον γινόταν όλα με τον σωστό τρόπο.

Αλλά… να σου πω κάτι; Μεταξύ εξωσωματικής και υιοθεσίας, σαφώς προτιμώ το δεύτερο.

Της έλεγα τότε τις κόρης μου να μην μπει στην ταλαιπωρία της εξωσωματικής και να ιοθετιση ένα παιδάκι ( ξέρω ότι δεν είναι τόσο απλό) εκείνη όμως ήθελε να βγει από μέσα της το παιδί της, και το κατανοώ, αλλά…



Φάρε καλησπέρα. Δεν ξερώ γιατί ζητάς συγνώμη για την επίσκεψη σου εδώ, εγώ πάντως σε καλωσορίζω.

Λυπάμαι που ψυχοπλακώθηκες στην πρώτη σου επίσκεψη , πρόθεση μου δεν είναι να ψυχοπακώνοναι όσοι διαβάζουν αυτό το θέμα, αλλά να προβληματίζονται, γιατί τότε ίσως καταφέρουμε να γίνονται όλα όπως θα έπρεπε να γίνονται, και όλη αυτή η διαδικασία της εξωσωματικής, να δίνει αυτό που θα έπρεπε να δίνει, την απόλυτη ευτυχία της μητρότητας.

Ναταλία είπε...

Υπάρχει μια διαφορά.....την οποία θέλω να επισημάνω...
Άλλο ωάρια, άλλο έμβρυα.
Δεν καταψύχονται τα ωάρια αλλά τα έμβρυα.
Ωάρια είναι τα αυγά, έμβρυα είναι τα γονιμοποιημένα ωάρια από τον σύζυγο της εκάστοτε κοπέλας.
Η κόρη σου είπε το ναι για τα ωάριά της, δηλαδή για τα αυγά πουδ ημιούργησε το σώμα της παίρνοντας τις ορμόνες.

Γιαυτό και μην τα σκέφτεσαι ως εγγόνια σου... :ο)

Για τα υπόλοιπα...θα δείξει ο χρόνος.....δυστυχώς.
Και πιστεύω ότι έχει να δείξει πολλά....

Ανώνυμος είπε...

Ναι Ναταλία μου, αλλά αν τα ωάρια της κόρης μου γονιμοποιηθούν από το σπέρμα οποιουδήποτε άντρα, δεν είναι δικά της παιδία εφόσον αυτά γεννηθούν; έστω κι από τη μήτρα μιας άλλης γυναίκας;

Όσο για τα υπόλοιπα Ναταλάκι μου… τα υπόλοιπα είναι τα γονιμοποιημένα της που τους είπε να τα καταστρέψουνε, εσύ, από την εμπειρία που έχεις, πιστεύεις ότι αυτοί θα το κάνουνε; Γιατί εγώ…ΔΕΝ...!!!


Σε φιλώ με αγάπη.